Εγγραφή σε Newsletter

Γραφτείτε στη mailing list μας για να ενημερώνεστε άμεσα για ότι συμβαίνει!

2014 06 12 prosfores banner

eikona allilegyh

sxoliazete rotate apantame

2020 online forma banner

Eισακτέοι στα ΑΕΙ και οι νέες ρυθμίσεις

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το έτος 2014. Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων πρέπει να γίνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου, βάσει του νόμου που ψήφισε το υπουργείο Παιδείας το Σεπτέμβριο.

Η καθυστέρηση είναι δικαιολογημένη, αφού βγήκε αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις ειδικές κατηγορίες και χρειαζόταν χρόνος για να παρθούν οι αποφάσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και αφορούν πολλούς υποψηφίους είναι:

  1.  Κατάργηση των ειδικών  κατηγοριών και αντικατάστασή  τους με τις ελεύθερες μετεγγραφές  μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Επανερχόμαστε, δηλαδή, στο παλαιό  καθεστώς των μετεγγραφών, που  εξυπηρετούσε όσους ανήκουν στις  ειδικές κατηγορίες , αλλά δημιουργούσε  αδιαχώρητο στα ΑΕΙ της Αθήνας  και της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα  πήγε να λυθεί με τη θέσπιση  των ειδικών κατηγοριών, αλλά  η ρύθμιση ήταν πρόχειρη και  κατέπεσε στο ΣτΕ. Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα πετυχαίνουν σε όποια σχολή μπορούν, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, και μετά θα μετεγγράφονται στην αντίστοιχη σχολή της πόλης που κατοικούν.
  2.  Επαναφορά για φέτος  της δυνατότητας να δηλώσουν  με την κατηγορία του 10% οι απόφοιτοι  του 2012. Δεν διευκρινίζεται αν  θα ισχύσει ανάλογη ρύθμιση  και για του χρόνου, αν δηλαδή  θα μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό  με την κατηγορία του 10% οι υποψήφιοι  των δύο τελευταίων ετών.
  3.  Δίνεται, πολύ σωστά, ξεχωριστό  ποσοστό εισαγωγής στους υποψηφίους  της Κεφαλλονιάς 0,5% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων.

Οι εισακτέοι

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των εισακτέων, αλλά ανακατανομή των θέσεων με μείωση θέσεων στις θεωρητικές σχολές και αύξηση στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Πρόκειται για μεταφορά στην Ελλάδα της διεθνούς τάσης υποβάθμισης των θεωρητικών σπουδών, που δεν παράγουν κέρδη, και ενίσχυση των θετικών και τεχνολογικών σπουδών, που βοηθούν στην εξέλιξη της τεχνολογίας, πάνω στην οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των αποφοίτων των θετικών και τεχνολογικών σχολών κατά 15-20% μέχρι το 2010. Εφαρμογή αυτής της απόφασης αποτελούν οι αριθμοί των εισακτέων που ανακοινώθηκαν φέτος και πέρυσι. Στους πίνακες βλέπουμε τους εισακτέους το 2012, 2013 και 2014 και τη διαφορά των εισακτέων του 2014 από το 2013, αλλά και τη διαφορά των εισακτέων του 2014 από το 2012, για να δούμε την τάση σε βάθος διετίας. Ο αριθμός των εισακτέων του 2012 και του 2013 περιλαμβάνει τους εισακτέους και της γενικής κατηγορίας και των ειδικών κατηγοριών, ώστε οι αριθμοί να είναι μεταξύ τους συγκρίσιμοι.

Πολύ λογική είναι η μείωση των θέσεων στις θεολογικές σχολές, αφού οι απόφοιτοί τους αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργασίας. Η μείωση και στις τρεις Νομικές σχολές κατά 213 θέσεις δημιουργεί απορίες, αφού πρόκειται για τις πλέον περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.  Η μείωση των θέσεων, για μια ακόμη χρονιά, στις Αγγλικές φιλολογίες παραμένει ανεξήγητη. Μείωση, όμως, έχουμε και στις Ιατρικές σχολές με 29 λιγότερες θέσεις στην Αθήνα και 28 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχουμε αύξηση των θέσεων στις υπόλοιπες Ιατρικές σχολές. Πιθανόν να θέλουν να αντιμετωπίσουν το κύμα μετεγγραφών προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη που αναμένεται να εμφανιστεί με τη νέα ρύθμιση. Αυτό το μοντέλο (μείωση θέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αύξηση στην περιφέρεια) εφαρμόστηκε και σε άλλες σχολές όπως είναι οι πολυτεχνικές.

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να δείτε σε ποια τμήματα υπάρχει μείωση πάνω από 40 θέσεις, και σε ποια υπάρχει αύξηση πάνω από 50 θέσεις.

Κατεβάστε το αρχείο από εδώ

Κοινοποίηση σε

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponLinkedin

Ψηφοφορία Μελών

Στο επερχόμενο Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Φροντιστήριων μας, για ποιες σχολές ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες

Νομικές - 12.9%
Πολυτεχνικές - 15.8%
Πληροφορικής - 13.9%
Παιδαγωγικών - 5.4%
Οικονομικές - Διοίκησης Επιχειρήσεων - 16.8%
Ιατρικές - 17.8%
Στρατιωτικές - 7.4%
Εμποροπλοιάρχων - 2.5%
Άλλο - 7.4%

Συνολικές ψήφοι: 202
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 01 Ιουν 2023 - 00:00

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ;

Σχεδίαση ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Privacy Policy)

EPAFOS