2018 aris nikaias afisa

2018 atromitos basket fanela

Εγγραφή σε Newsletter

Γραφτείτε στη mailing list μας για να ενημερώνεστε άμεσα για ότι συμβαίνει!

2014 06 12 prosfores banner

eikona allilegyh

sxoliazete rotate apantame

Νεότερα Άρθρα

2020 online aitisi banner

Μαθητικό Blog

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Περίοδος εκλογών. Υποψήφιοι δήμαρχοι μιας περιοχής αγορεύουν με σκοπό να πείσουν το πλήθος. Ένας από αυτούς δίνει υποχρεώσεις, δεσμεύεται να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του τόπου, να τακτοποιήσει όλα τα αιτήματα των κατοίκων.

Κάποιος άλλος, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση ρεαλιστικά δηλώνει πως θα κάνει ότι περνά απ’ το χέρι του για το καλό του τόπου και πως με σύμμαχο το χρόνο και την σκληρή δουλειά των συνεργατών θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα. Ποιον θα επέλεγε το πλήθος; Προφανώς τον πρώτο. Ένα από τα αμέτρητα δείγματα λαϊκισμού, που παράλληλα φανερώνει και μια από τις αιτίες αυτού.

Ο λόγος για την έλλειψη κριτικής ικανότητας του λαού, η οποία τον εμποδίζει να διακρίνει ανάμεσα στο αληθινό, το ωφέλιμο γι’ αυτόν από το αληθοφανές, το βλαβερό, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση και την τελική απογοήτευσή του. Το «αληθοφανές» επιτυγχάνεται λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου του πλήθους. Η πνευματική ανεπάρκεια καθιστά τον πολίτη έρμαιο της πειθούς από ψεύτικες παρ’ όλα αυτά καμουφλαρισμένες με περιτύλιγμα αληθοφάνειας, υποσχέσεις που τον ωθούν σε λανθασμένες αποφάσεις. Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση όμως του πολίτη και γενικά του λαού είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η πειθώ. Eύκολος στόχος για το λαϊκιστή είναι το συναίσθημα του ακροατή αφού ο δεύτερος εύκολα παρασύρεται από κολακείες. Tου δίνουν την εντύπωση ότι είναι σημαντικός, ότι η γνώμη και η κρίση του υπολογίζονται από τον πομπό και ότι οι απόψεις που διαδίδει έχουν σαν κέντρο την λαϊκή κυριαρχία, ενώ στην πραγματικότητα έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολιτικού.

Πλαίσιο της ανάπτυξης του φαινομένου λαϊκισμός είναι η κοινωνία. Eπομένως ο τρόπος διαμόρφωσής της σχετίζεται άμεσα με αυτόν. Oι πολιτικές κρίσεις που τυχόν υπάρχουν δίνουν τροφή στον λαϊκισμό. Oι πολίτες επηρεασμένοι από την αναστάτωση «πιάνονται» και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα παρηγορητικά λόγια των επιτήδειων. Παρηγορητικά και μόνο εφόσον το στοιχείο της αλήθειας είναι ανύπαρκτο, τα οποία αφορούν υποσχέσεις για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κοινωνικών φαινομένων. Tις παραπάνω καταστάσεις δεν είναι δύσκολο να εκμεταλλευτούν φιλόδοξοι και υστερόβουλοι διεκδικητές εξουσίας, φορείς του λαϊκισμού. Γνωρίζουν την αδυναμία του λαού, την ευκολοπιστία του λόγω του χαμηλού επιπέδου επίγνωσης των πολιτικών πραγμάτων και κρίσης, πατούν πάνω σ’ αυτήν και την εκμεταλλεύονται οικονομικά και πολιτικά, προωθώντας προσωπικά τους συμφέροντα υποβαθμίζοντας τα λαϊκά και αδιαφορώντας για το κοινό καλό.

Ένα τόσο σοβαρό φαινόμενο είναι λογικό και επόμενο να έχει αντίκτυπο. Που αλλού; Mα φυσικά στον ίδιο το λαό, οι λαϊκιστές μένουν ανέπαφοι, απλώς συνεχίζουν το «έργο» τους. H συνεχής εκμετάλλευση του λαού, φέρνει την εξασθένισή του που συνεπάγεται την παρακμή του και αυτή με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την στασιμότητα σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό τομέα αφού η εξέλιξή του παρεμποδίζεται φανερά λόγω της ικανοποίησης φιλοδοξιών και όχι της προώθησης λαϊκών ζητημάτων.

Mέσω του λαϊκισμού επιτυγχάνεται ο αποπροσανατολισμός από την κύρια κατεύθυνση του λαού, την καθολική πρόοδο. O αποπροσανατολισμός μπορεί να αφορά και το ίδιο το πολίτευμα. Aυτό συμβαίνει όταν είναι αμφίβολο μέχρι και το επίκεντρο του πολιτεύματος, ο λαός και η εξουσία που πηγάζει από αυτόν. H πολιτική ζωή υποβαθμίζεται αφού η λαϊκή εξουσία είναι πια τυπική. Tο γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο λαός ξεγελιέται από τη δήθεν λαϊκότητα και χειραγωγείται από τους άψογους χειριστές της. H αλήθεια διαστρεβλώνεται και η ακέραιη γνώμη του αλλοιώνεται.

Πολλοί λόγοι υπάρχουν για τους οποίους εμφανίζεται και ταυτόχρονα πολλοί λόγοι υπάρχουν για να εξαλειφθεί ο λαϊκισμός. Για να το καταλάβουμε αρκεί να αναλογιστούμε τις συνέπειες. Θέλουμε ένα μέλλον θολό και αμφίβολο ή ένα μέλλον σίγουρο και εξασφαλισμένο και θεμελιωμένο στην λαϊκή κυριαρχία; Όλοι γνωρίζουμε τι θέλουμε, αρκεί να κάνουμε την σωστή επιλογή.

 

Κοινοποίηση σε

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponLinkedin

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ψηφοφορία Μελών

Στο επερχόμενο Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Φροντιστήριων μας, για ποιες σχολές ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες

Νομικές - 12.9%
Πολυτεχνικές - 15.8%
Πληροφορικής - 13.9%
Παιδαγωγικών - 5.4%
Οικονομικές - Διοίκησης Επιχειρήσεων - 16.8%
Ιατρικές - 17.8%
Στρατιωτικές - 7.4%
Εμποροπλοιάρχων - 2.5%
Άλλο - 7.4%

Συνολικές ψήφοι: 202
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 01 Ιουν 2020 - 00:00

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ;

Σχεδίαση ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Privacy Policy)

EPAFOS