2018 aris nikaias afisa

2018 atromitos basket fanela

Εγγραφή σε Newsletter

Γραφτείτε στη mailing list μας για να ενημερώνεστε άμεσα για ότι συμβαίνει!

2014 06 12 prosfores banner

eikona allilegyh

sxoliazete rotate apantame

Νεότερα Άρθρα

2020 online aitisi banner

Μαθητικό Blog

ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ...

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τήξη των πολικών πάγων και η ερημοποίηση μεγάλων περιοχών της γης, η εξαφάνιση ειδών του ζωικού και του φυτικού βασιλείου με παράλληλη διαταραχή της τροφικής αλυσίδας και η εξάντληση των φυσικών πόρων, είναι μερικές μόνο απ’ τις αναρίθμητες συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. Φαινόμενα τα οποία προκύπτουν από την έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση. Απόδειξη αποτελούν οι καθημερινές μας συνήθειες, οι περισσότερες από τις οποίες κάθε άλλο παρά οικολογικά ευσυνείδητες θα χαρακτηρίζονταν.

 

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτες, για να ικανοποιηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες των σημερινών βιομηχανικών κοινωνιών είναι απαραίτητοι δύο πλανήτες. Η έλλειψη αυτάρκειας και η καταναλωτική μανία που παρατηρείται σήμερα επιβαρύνουν τον πλανήτη ανεπανόρθωτα, καθώς η κάλυψη των ακόρεστων καταναλωτικών μας αναγκών συνεπάγεται της συνεχούς άντλησης φυσικών πόρων και της υπερανάπτυξης της βιομηχανίας.

Βασική αιτία του υπερκαταναλωτισμού αυτού αποτελούν τα πρότυπα, τα οποία προωθούν τα ΜΜΕ. Αυτά προβάλλουν ένα μοντέλο ζωής που βασίζεται στον υλισμό, μεταφράζοντας την επιτυχία και την ευτυχία ως απόκτηση ολοένα και περισσοτέρων υλικών αγαθών και οδηγώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην τρέχουσα καταναλωτική νοοτροπία.

Στην προσπάθεια για επίτευξη του σκοπού αυτού κατακρημνίζεται κάθε ηθικός φραγμός, αφού σύμφωνα με την κυρίαρχη πολιτισμική ηθική των κοινωνιών, οι ζημιές που υφίστανται το περιβάλλον από τη βιομηχανία, θεωρούνται παράπλευρες απώλειες μπροστά στα οικονομικά οφέλη. Το μέλλον του πλανήτη θυσιάζεται καθημερινά στο βωμό του κέρδους, ενώ το σημερινό σύστημα μεταχειρίζεται τη φύση ως προϊόν μιας χρήσης. Γενικά, τείνουμε να θεωρούμε τη φύση ως μια ανεξάντλητη πηγή πόρων, προκειμένου να τέρψουμε την κενοδοξία μας για τα υλικά αγαθά, χωρίς όμως να λαμβάνουμε υπόψη το ανυπολόγιστο κόστος που επιφέρει η αντίληψη αυτή.

Επιπλέον, η αστικοποίηση και οι φρενήρεις ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής συνηγορούν στην πλήρη αποκοπή μας από τη φύση. Μεγαλώνοντας στις σύγχρονες τσιμεντουπόλεις, και εφόσον δεν έρχεται σε επαφή με τη φύση, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτιμήσει τις απώλειες και το μέγεθος της καταστροφής. Αδιαμφισβήτητα, η έλλειψη παιδείας αποτελεί εξίσου καθοριστικό παράγοντα καθώς είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που ο πλανήτης έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Η απουσία οικολογικής συνείδησης είναι αποτέλεσμα της παράληψης των γονιών να εντρυφήσουν στο παιδί αξίες και ηθικές αρχές «φιλικές» προς το περιβάλλον. Ακόμα, προκύπτει από την ελλιπή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν σ’ αυτό και στην προστασία του, από φορείς όπως είναι το σχολείο και τα ΜΜΕ.

Συνεπώς, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Για την επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος προέχει η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των φορέων της εξουσίας. Μολονότι δεν υπάρχει πάντοτε αντιστοιχία μεταξύ της πραγματικότητας και των πρωτοβουλιών της πολιτείας, ο λαός θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια, όπως είναι η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Έτσι, η χώρα μας, που και ήλιο έχει άφθονο και άνεμο, θα μπορούσε όχι μόνο να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ηλιακή και αιολική ενέργεια αντίστοιχα, αλλά και να εξάγει. Έπειτα, η θέσπιση νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή των υπαρχόντων με την επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων στους παραβάτες, όπως και η λήψη μέτρων προστασίας δασών, θαλασσών και περιοχών φυσικού κάλους είναι επιβεβλημένη.

Από τα ΜΜΕ και τα σχολεία κρίνεται αναγκαία η εκτενέστερη ενημέρωση επί του θέματος, αλλά και η οργάνωση εκστρατειών με σκοπό την αφύπνιση για ζητήματα τα οποία αφορούν όλους μας και απορρέουν από εμάς, όπως για παράδειγμα η κατασπατάληση του νερού.   Ακόμη, η στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων από το κράτος θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο τους και να διευρύνει το πεδίο δράσης τους, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την πνευματική καλλιέργεια των νέων και όχι μόνο.

Σε ατομικό επίπεδο, είναι καθήκον της οικογένειας να αναπτύξει οικολογική συνείδηση στα παιδιά και παιδεία ώστε να αγαπούν και να σέβονται τη φύση, λειτουργώντας ως πρότυπα για αυτά. Αναγκαιότητα επίσης αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός των αξιών του ανθρώπου. Πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είμαστε οι κυρίαρχοι πάνω στη Γη, αλλά ανήκουμε σ’ αυτήν και συνυπάρχουμε μ’ αυτήν, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμβιώνουμε αρμονικά με τη φύση. Τέλος, η προσωπική μέριμνα όλων μας, ανακυκλώνοντας, χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο, αλλά κυρίως υιοθετώντας απλές καθημερινές συνήθειες που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για την οικολογική καταστροφή που έρχεται, και που αναπόφευκτα δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους στο πέρασμά της. Η αδιαφορία και οι εγκληματικές ενέργειες του ανθρώπου είναι εκείνες που οδήγησαν ως εδώ. Ωστόσο ο ίδιος ο άνθρωπος είναι εκείνος που έχει τη δύναμη να τις διορθώσει αποτρέποντας έτσι την ολική καταστροφή, και γιατί όχι, δίνοντας το έναυσμα για την παλιγγενεσία του πλανήτη.

 

Κοινοποίηση σε

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponLinkedin

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ψηφοφορία Μελών

Στο επερχόμενο Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Φροντιστήριων μας, για ποιες σχολές ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες

Νομικές - 12.9%
Πολυτεχνικές - 15.8%
Πληροφορικής - 13.9%
Παιδαγωγικών - 5.4%
Οικονομικές - Διοίκησης Επιχειρήσεων - 16.8%
Ιατρικές - 17.8%
Στρατιωτικές - 7.4%
Εμποροπλοιάρχων - 2.5%
Άλλο - 7.4%

Συνολικές ψήφοι: 202
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 01 Ιουν 2020 - 00:00

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ;

Σχεδίαση ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Privacy Policy)

EPAFOS