2018 aris nikaias afisa

2018 atromitos basket fanela

Εγγραφή σε Newsletter

Γραφτείτε στη mailing list μας για να ενημερώνεστε άμεσα για ότι συμβαίνει!

2014 06 12 prosfores banner

eikona allilegyh

sxoliazete rotate apantame

Νεότερα Άρθρα

2020 online aitisi banner

Μαθητικό Blog

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ: ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ

Υπουργός παραιτείται ύστερα από την αποκάλυψη επιχειρηματικής του δραστηριότητας ασυμβίβαστη με το αξίωμα του. Πολιτικοί βομβαρδίζουν καθημερινά το λαό με ανυπόστατες υποσχέσεις με απώτερο σκοπό να κερδίσουν την εύνοια του. Εκτάσεις γης του δημοσίου εκχωρούνται σε μοναστήρι μετά από παράνομες συμφωνίες μοναχών με την κυβέρνηση. Όλες τραγικές εικόνες της πολιτικής κατάστασης ση χώρα μας και κατάφωρα δείγματα του λαϊκισμού που τη διέπει.

 

Ο λαϊκισμός είναι ένα φαινόμενο με μεγάλη προϊστορία στους κόλπους της ελληνικής πολιτικής φωνής που με την πάροδο του χρόνου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται , αλλά, αντίθετα ενθαρρύνεται, καλλιεργείται και σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη. Μερίδιο στην ευθύνη γι’ αυτή τη θλιβερή κατάσταση έχουμε όλοι , τόσο αυτοί που τροφοδοτούν το λαϊκισμό όσο και ο λαός και η κοινωνία που παθητικά τον αποδέχεται. Από την πλευρά τους οι λαϊκιστές καλύπτουν τις αδυναμίες τους με θράσος και καταπολεμούν την αίσθηση της κατωτερότητας που τους γεννά η έλλειψη επαρκών ικανοτήτων για τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται, με κολακείες στα ένστικτα του λαού. Υποβαθμίζουν το λαό μη δείχνοντας πίστη σε αυτόν και καταπνίγουν οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίωσης στα ιδανικά που αυτοί παρουσιάζουν. Η τάση για υπεροχή κι η δίψα για εξουσία που τους διακρίνει τους εμποδίζει να δράσουν προς όφελος του λαού και τους οδηγεί στην ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων, πράγμα που επιτυγχάνεται, φυσικά, με την τόσο πολιτική όσο και πνευματική και οικονομική εκμετάλλευση των πολιτών. Πόσες φορές δεν έχουμε λάβει βαρυσήμαντες υποσχέσεις από πολιτικούς, που όταν, όμως, αποκτήσουν εξουσία την καταχρώνται και δρουν προς όφελος τους, αδιαφορώντας για το κοινό καλό; Η πολιτική εξυπηρέτηση του λαού παραμερίζεται και αντί αυτής οι λαϊκιστές πολιτικοί χειραγωγούν το λαό, κρατούν αρνητική στάση απέναντι στην κουλτούρα του, με σκοπό να κρατήσουν το επίπεδο του χαμηλά ώστε να μην χάσουν την επιρροή τους πάνω του. Τέλος, προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το λαό τροφοδοτούν και ενισχύουν την προπαγάνδα παραπλανώντας την κοινή γνώμη και δημιουργώντας χαλκευμένες συνειδήσεις.

Από την πλευρά του ο λαός είναι σχεδόν το ίδιο υπόλογος για το φαινόμενο του λαϊκισμού όσο και οι ίδιοι οι λαϊκιστές που το προκάλεσαν. Η έλλειψη πολιτικής συνείδησης και η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι πολίτες απέναντι στο λαϊκισμό, δίνουν ώθηση στους λαϊκιστές να συνεχίσουν το έργο τους ανενόχλητοι. Η παθητικότητα που υιοθετούμε εμείς οι πολίτες στο σύνολο μας σχεδόν, σε συνδυασμό με την έλλειψη συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, επιδεινώνει αισθητά την κατάσταση. Πέφτουμε στην καλοστημένη παγίδα των λαϊκιστών εκλαμβάνουμε τα μειονεκτήματα της κοινωνίας μας ως πλεονεκτήματα και ικανοποιούμαστε από την προσποιητή κολακεία που απευθύνεται, στα κατώτερα αλλά συγχρόνως ισχυρά ένστικτα μας και αδυνατούμε να δούμε τις προθέσεις και τα προσωπικά συμφέροντα πίσω από όσα μας παρουσιάζουν. Δεν διαθέτουμε την προαπαιτούμενη κριτική ικανότητα που προκύπτει από μια άρτια παιδεία και σφαιρική μόρφωση, αξίες που ούτε μας παρέχονται πλήρως, ούτε όμως κι εμείς αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουμε.

Τέλος διατηρώντας τα πολιτισμικά μας επίπεδα στα χαμηλά στάδια που μας επιβάλλουν οι λαϊκιστές χωρίς καν να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας και να επεκτείνουμε το μορφωτικό μας πεδίο πέρα από τα αναμασημένα λόγια που κομψά μας σερβίρουν κάνουμε το μεγαλύτερο λάθος καθώς δεν συλλέγουμε τα απαραίτητα εφόδια για να προβάλλουμε αντίσταση στη χειραγώγηση μας από επιτήδειους. Πόσο ευκολότερο δεν γίνεται άλλωστε το έργο ενός λαϊκιστή όταν δεν έχει ισάξιο αντίπαλο να αντιμετωπίσει;

Οι συνέπειες του λαϊκισμού είναι πολύ σοβαρές και αφορούν όλους μας. Εκμετάλλευση και χειραγώγηση του λαού, υποβάθμιση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών, χάλκευση συνειδήσεων, αποθάρρυνση της πολυφωνίας, κρίση θεσμών και, σημαντικότερο όλων, κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών όπως και των δικαιωμάτων του πολίτη. Γι΄ αυτό οφείλουμε να ενδιαφερθούμε για το πρόβλημα, να λειτουργήσουμε ως ένα σύνολο ενεργών πολιτών και να απαιτήσουμε από τα πρόσωπα της εξουσίας να έχουμε ισάξια αντιμετώπιση.

Πολιτικοί πάντα θα εκμεταλλεύονται καταστάσεις προς όφελος τους, ενώ οι υπουργοί που δρουν παραβιάζοντας τα όρια που τους θέτει η θέση τους πάντα θα υπάρχουν. Σ΄ εμάς έγκειται, όμως, το πώς θα τους αντιμετωπίσουμε. Γιατί αξίζει να αγωνιστούμε για αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. 

 

Κοινοποίηση σε

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponLinkedin

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ψηφοφορία Μελών

Στο επερχόμενο Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Φροντιστήριων μας, για ποιες σχολές ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες

Νομικές - 12.9%
Πολυτεχνικές - 15.8%
Πληροφορικής - 13.9%
Παιδαγωγικών - 5.4%
Οικονομικές - Διοίκησης Επιχειρήσεων - 16.8%
Ιατρικές - 17.8%
Στρατιωτικές - 7.4%
Εμποροπλοιάρχων - 2.5%
Άλλο - 7.4%

Συνολικές ψήφοι: 202
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 01 Ιουν 2020 - 00:00

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ;

Σχεδίαση ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Privacy Policy)

EPAFOS